Ceny OC po pierwszym półroczu 2018 stabilne - są nawet obniżki! Płacisz więcej? Prawdopodobnie przepłacasz!

Ceny OC stabilne

Ceny OC to zawsze gorący temat. Na szczęście tego lata będziemy studzić emocje. OC narazie nie tylko nie drożeje, ale w porównaniu z początkiem roku 2018, obserwujemy nawet niewielkie spadki cen.

Kierowcy przyzwyczaili się już do tego, że za polisę OC z roku na rok płacą coraz więcej. Faktycznie w poprzednich latach nie mieliśmy dobrych wiadomości: OC drożało właściwie z kwartału na kwartał, a wielu użytkowników czterech kółek rwało z tego powodu włosy z głowy.

Sytuacja jednak zmieniła się już na początku 2018, kiedy informowaliśmy, że ceny OC przestały rosnąć i że zmiany w taryfach towarzystw ubezpieczeniowych są co najwyżej kosmetyczne.

Średnia cena polisy? Już poniżej 1000 zł!

Aktualnie, średnia cena polisy wynosi 983 zł. To o blisko 50 zł mniej niż na początku tego roku. Najwięcej za ubezpieczenie płacą młodzi kierowcy i to oni zawyżają średnią. Mediana cen jest znacznie niższa i wynosi raczej około 600-700 zł.

Ciągle także można kupić polisę naprawdę tanio. Najtańszą ofertę uzyskała u nas mieszkanka podczęstochowskiej miejscowości, która kupiła polisę za 310 zł.

Ceny OC po pierwszym półroczu 2108 spadają

Dalej drogo w Gdańsku, Wrocławiu i Warszawie. Tani Rzeszów i...

W przeciwieństwie do średnich stawek, niewiele zmienia się jeśli chodzi o ośrodki miejskie, w których jest najdrożej. W wysokości stawek ubezpieczenia OC przodują Gdańsk, Wrocław i Warszawa. Tu za ubezpieczenie zapłacimy średnio nawet o 30 % więcej niż w innych częściach kraju!

Dość tanio jest za to w Rzeszowie, Gorzowie i Kielcach. Tam analogicznie średnia cena ubezpieczenia jest niższa o nawet 200 zł rocznie.
Najtańsze OC 2018

Najdroższe OC 2018

Co dalej z cenami OC w 2018?

Ceny OC są stabilne, ale dalszych znaczących obniżek nie należy się spodziewać –  mówi Bartosz Salwiński z mfind.

Prognozowane przez nas wzrosty cen po uchwale Sądu Najwyższego w sprawie zadośćuczynień należnych również bliskim ofiar wypadków, mogą być odsunięte w czasie. Ubezpieczyciele z pewnością bacznie obserwują ilość spraw kierowanych do sądu i wysokość żądanych odszkodowań. Jeśli spraw będzie dużo, podwyżki  cen OC są nieuniknione - dodaje.

Skąd się wzięły obniżki na rynku ubezpieczeń komunikacyjnych?

Aktualne obniżki mogą wynikać ze zwiększonej konkurencji pomiędzy ubezpieczycielami. Ostatnie lata były dość trudne, a wyniki finansowe towarzystw osiągane na sprzedaży ubezpieczeń komunikacyjnych kiepskie. Aktualnie obserwujemy przeciwny trend –  sumarycznie rynek ubezpieczeń OC jest wreszcie rentowny, a to oznacza że ubezpieczyciele mogli odrobinę odpuścić presję cenową i zwiększanie taryf.

Bartosz Salwiński, mfind.pl

Ceny OC po pierwszym półroczu 2018 - jest taniej!

Ceny OC po pierwszym półroczu 2018 pokazują, że sytuacja na rynku jest stabilna, a wielu z nas może kupić polisę OC nawet taniej niż rok wcześniej!

Płacisz więcej za OC? Prawdopodobnie przepłacasz!

Płacisz za OC więcej niż rok temu, a twoja historia ubezpieczeniowa wcale się nie pogorszyła? Prawdopodobnie przepłacasz.

Warto przypominać, że zakres ubezpieczenia OC, w przeciwieństwie do AC, jest wszędzie taki sam. Oznacza to w praktyce, że droższe OC wcale nie chroni nas lepiej, a tylko tyle, że nie przyłożyliśmy się do wyboru najkorzystniejszej oferty.

Warto to zrobić, bo na OC możemy przepłacić nawet kilkaset złotych rocznie!

mfind oc 1 polrocze-02.png

mfind oc 1 polrocze-03.png