Ubezpieczenie turystyczne na majówkę - wykup - nie wrócisz jako bankrut!

Oszczędzisz 20 zł, wrócisz z potężnym długiem?! To możliwy scenariusz. O ile większość Polaków zdaje sobie sprawę z konieczności posiadania ubezpieczenia turystycznego przy wyjazdach wakacyjnych, o tyle bagatelizujemy ten fakt przy krótszych podróżach, np. na długi weekend, majówkę.

Polacy lubią długie weekendy

Trend ten widoczny jest od kilku lat: Polacy zamiast wyjeżdżać na jeden długi urlop latem, dzielą swój wolny czas i planują kilka krótszych wyjazdów. W tym roku chętnie kupowaliśmy bilety do europejskich metropolii. Na liście kierunków szczególnie lubianych przez rodaków od lat króluje Barcelona, Rzym, Lizbona i Londyn. Zwykle wyjeżdżamy na 4-5 dni, coraz częściej korzystamy także z ofert tour operatorów dostosowanych do krótkiego, intensywnego wypoczynku i udajemy się do Grecji, na Cypr, czy do Egiptu.

Ubezpieczenie turystyczne - (nie) koniecznie?!

O ile przy dłuższych wyjazdach raczej decydujemy się na wykupienie polisy turystycznej  (deklaruje to 7 na 10 turystów), o tyle przy krótszych wyjazdach niejednokrotnie ten obowiązek bagatelizujemy. Wynika to z pośpiechu, bagatelizowania zagrożeń ( co może stać się w Berlinie przez 3 dni? ), a także nieświadomości.

Wielu turystów przy europejskich podróżach liczy na pomoc finansowaną w ramach EKUZ -  niestety nie jest to rozwiązanie w pełni bezpieczne. EKUZ nie zagwarantuje nam pokrycia  wszystkich kosztów, dlatego nawet przy krótkim wyjeździe należy zaopatrzyć się w polisę turystyczną, której koszt jest naprawdę niewielki.

Nie oszczędzaj, bo pożałujesz...

Odpowiedź na pytanie o to, czy warto kupić polisę turystyczną, jest oczywista. Istotne jednak, żeby to była dobra polisa. Kupując ubezpieczenie turystyczne, nie warto zatajać informacji o chorobach przewlekłych, czy innych problemach zdrowotnych, a także oszczędzać na sumach ubezpieczeniowych czy rozszerzeniach np. o uprawiane sporty - a to główne grzechy klientów -  zauważa Bartosz Salwiński z Mfind.

Ubezpieczenie turystyczne nie jest drogie. Przykładowo, polisa dla 35- latka na 5 -dniowych wyjazd w Europie, to wydatek rzędu 14 - 33 zł. Decydując się na zakup w najtańszym wariancie otrzymujemy ochronę do kwoty 50-70 tys. zł. Polisa rodzinna, dla dwóch osób i dwójki dzieci to wydatek około 100 zł. Za tą cenę uzyskujemy święty spokój i gwarancję, że z urlopu nie wrócimy z poważnym problemem finansowym.

Koszt polisy turystycznej - wyjazd w Europie - maj 2018

800 tys. długu po wakacjach?

To ekstremalny scenariusz, ale niestety możliwy. Koszty leczenia, transportu medycznego za granicą, mogą być horendalne. Przykładowo, koszt transportu medycznego do Polski z Grecji, to wydatek rzędu 8-10 tys. euro. Tych kosztów nie pokryje EKUZ, a przecież takie sytuacje się zdarzają.  Jeśli mamy pecha, zdarzy się wypadek, a my będziemy wymagać hospitalizacji, koszty mogą być znacznie wyższe niż 100-200 tys. złotych. Zalecana suma ubezpieczenia przy wyjazdach europejskich to minimum 150- 200 tys. złotych, przy wyjazdach poza kontynent, nawet powyżej 400 tys. złotych. Takiej ochrony nie otrzymamy oczywiście kupując najtańszą polisę, warto więc dobrze zabezpieczyć swój interes i wybrać produkt, który na pewno się sprawdzi.

Nawet 800 tys. długu po wakacjach? Uważaj na polisę z biura podróży!

Jedziesz na urlop, wykupujesz ubezpieczenie turystyczne w biurze podróży i myślisz, że sprawa jest zamknięta, a Ty bezpieczny? UWAŻAJ!

Uwaga na polisę z biura podróży!

Często kupując pobyt za granicą, decydujemy się ubezpieczenie proponowane przez tour operatora. Niestety nie zawsze jest to opcja, która zapewnia bezpieczeństwo. Warto dokładnie przyjrzeć się warunkom takiego ubezpieczenia i sprawdzić co wchodzi w zakres polisy. Oferty warto porównywać. Często te oferowane przez biura podróży mają symboliczny zakres,  niskie sumy ubezpieczeniowe, są drogie i właściwie nieprzydatne.

Ubezpieczenie turystyczne znajdziesz i porównasz na https://www.mfind.pl/ubezpieczenie-turystyczne/

mfind wyjazd 5 dni-01-2.png

Kreatywne 404 - u nas na stronie z błędem... zarabiasz 50 zł!

Nawet na najlepszych witrynach, zdarzają się wpadki. Strona z błędem to nie koniec świata, ale okazja do tego, aby w kreatywny i sensowny sposób zatrzymać użytkownika u siebie. Jak to robimy w mfind?