Uchwała Sądu Najwyższego w sprawie zadośćuczynień - czy jest powód do paniki?

Ważna Uchwała SN -  czy jest powód do paniki?

Uchwała Sądu Najwyższego w sprawie zadośćuczynień - czy jest powód do paniki?

Członek Twojej rodziny został poważnie poszkodowany w wypadku drogowym? Będziesz mógł z dużym prawdopodobieństwem otrzymać zadośćuczynienie. To istotna uchwała Sądu Najwyższego, która tysiącom poszkodowanych i ich rodzin otwiera furtkę do skutecznego domagania się pieniędzy za swoje cierpienie. Do tej pory takie sprawy były oczywiście rozpatrywane przez sąd, ale efekt był niepewny: orzecznictwo było bardzo różne.

Po uchwale Sądu Najwyższego część komentatorów zaczęła wieścić armagedon na rynku ubezpieczeniowym. "Bliscy ofiar wypadków mogą puścić ubezpieczycieli z torbami", "Sądny dzień w ubezpieczeniach", "Ten wyrok może ściągnąć na ubezpieczycieli kłopoty" -  to tylko niektóre z tytułów, które pojawiły się w kilka godzin po wspomnianej uchwale na łamach internetowych portali informacyjnych. Czy faktycznie jest powód do paniki? Przyglądamy się tej sprawie.

Co oznacza uchwała Sądu Najwyższego i dlaczego została wydana?

W kwietniu ubiegłego roku Rzecznik Finansowy skierował do Sądu Najwyższego (SN) zapytanie o to czy bliscy osób ciężko poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych mogą  żądać od ubezpieczyciela sprawcy wypadku wypłaty zadośćuczynienia. Jeśli tak, to czy powinno ono być wypłacane z OC komunikacyjnego?

Dlaczego pojawiła się konieczność roztrzygnięcia tej sprawy?

Standardowo, bliscy osób, które zginęły w wypadku mogą żądać zadośćuczynienia za ból i cierpienie po stracie ukochanej osoby i często je dostają.

Jeśli jednak bliski przeżył wypadek, ale doznał bardzo poważnych obrażeń, jest w stanie wegetatywnym, lub wymaga stałej, specjalistycznej opieki medycznej, takie zadośćuczynienie jest dyskusyjne.

Dotychczasowe orzecznictwo sądów w takich sprawach było zupełnie niejednolite.

Z analiz Rzecznika Finansowego wynika, że sądy w podobnych sytuacjach mają zupełnie rozbieżne stanowiska. W przypadku 14 prawomocnych wyroków, na które powołano się we wniosku,  w siedmiu sąd orzekł, że bliskim może przysługiwać zadośćuczynienie, w pozostałych wnioski zostały odrzucone.

Co ta uchwała oznacza w praktyce?

Nie jest prawdą, że zmienia  ona prawo w Polsce, ale z pewnością jest ważną i istotną wskazówką dla sądów orzekających w takich sprawach. Sądy niższych instancji powinny brać pod uwagę to, co powiedział Sąd Najwyższy.

Prawnicy podkreślają, że samo powołanie się przez stronę sporu postępowania na uchwałę SN, daje cenne narzędzie w sporze.

Ceny OC w Europie - Polska w środku stawki - gdzie najdrożej za OC?

Ceny OC w Europie są bardzo zróżnicowane, w niektórych krajach europejskich płaci się nawet dwa razy drożej. Jak wyglądają na tym tle ceny OC w Polsce?

Co oznacza uchwała Sądu Najwyższego dla ubezpieczycieli i ich klientów?

Bartosz Salwiński, współzałożyciel porównywarki ubezpieczeń Mfind zauważa, że uchwała Sądu Najwyższego z pewnością spowoduje wzrost ilości spraw dotyczących zadośćuczynień.

"Warto zauważyć, że okres przedawnienia w sprawach o zadośćuczynienie to aż 20 lat, oznacza to, że kancelarie odszkodowawcze i klienci mogą domagać się odszkodowania nie tylko w przypadku aktualnych, niedawnych zdarzeń, ale sięgać nawet kilka czy kilkanaście lat wstecz. Sąd będzie musiał rozpatrzyć taką sprawę, a w razie przychylenia się do wniosku, koszty odszkodowania obciążą ubezpieczyciela. Wzrost kosztów ubezpieczycieli może spowodować wzrost cen ubezpieczeń komunikacyjnych, a proces ten może zacząć się właściwie natychmiast.

Droższe OC - kiedy i o ile?

Bartosz Salwiński podkreśla, że ubezpieczyciele z pewnością będą bacznie przyglądać się ilości spraw, które są kierowane do sądów w sprawach o zadośćuczynienie. Takie postępowanie bywa zwykle długotrwałe, a ilość spraw, które potencjalnie wpłyną do sądów po uchwale Sądu Najwyższego, może jeszcze tą procedurę wydłużyć, nie należy więc spodziewać się gwałtownych ruchów w branży ubezpieczeniowej. Podwyżki jednak są bardzo możliwe.

Już zawarte polisy nie brały pod uwagę ryzyka wypłaty odszkodowania bliskim ofiar, dlatego sytuacja ta może wpłynąć na podwyższenie cen polis. Szacujemy, że dramatycznych podwyżek z dnia na dzień nie będzie, ale ceny mogą rosnąć o około 2-3 % miesięcznie i pod koniec roku osiągnąć poziom około 20 % wyższy od obecnego. Oznacza to, że kierowcy zapłacą o około 100 - 200 zł drożej za roczną polisę OC.

Bartosz Salwiński, Mfind

Najtańsze OC w 2018 r. • Gdzie kupisz polisę najtaniej? • SPRAWDŹ!

Gdzie kupisz najtańsze OC w 2018 r.? W jakich miastach jest najdrożej, a w jakich najtaniej? ➤ Eksperci porównywarki mfind.pl sprawdzili, kto teraz płaci najmniej, a dla kogo nowy rok oznacza podwyżki? ➤ Sprawdź, co zrobić aby nie przepłacać i ciesz się tanim OC!