Zmiany w przepisach o przeglądach aut - Polacy ciągle zaskoczeni nowymi przepisami!

Zmiany w przepisach: nowe stawki od maja 2018!

Przepisy dotyczące przeglądów samochodów zmieniły się w listopadzie 2017 r. jednak nadal wielu kierowców dowiaduje się o nich dopiero w momencie zgłoszenia się do stacji diagnostycznej.

Od 13 listopada 2017 obowiązują nowe przepisy dotyczące badań technicznych samochodu. Uległa przede wszystkim sama procedura wykonywania badań.

Koniec z walidacją "szrotów"?

Zmiany, które weszły w życie w listopadzie, miały za zadanie uporządkować procedury przeglądowe i przede wszystkim wykorzenić istniejące wśród kierowców patologie, polegające na poszukiwaniu mało wymagającego diagnosty, który przymknie oko na ewentualne usterki pojazdu.

Teraz jest to niemożliwe - a już z pewnością nieopłacalne. Za przegląd płacimy przed wjazdem na kanał, a samo badanie, nawet jeśli kończy się decyzją odmowną i koniecznością naprawy np. wadliwego podzespołu, jest uwzględnione w ewidencji, do której mają dostęp wszystkie stacje diagnostyczne w kraju.

Jazda na inną stację z nadzieję, że "tam nie zauważą", nie ma więc sensu.

Ile kosztuje przegląd samochodu - Jak dużo zapłacisz za serwis?

Od niedawna obowiązują nowe przepisy dotyczące badań technicznych pojazdów. Sprawdź, ile kosztuje przegląd samochodu i jego serwis w 2018 roku?

Wyższa cena za przegląd auta - jednak nie?

Jak informowały media, opłata za przegląd techniczny miała wzrosnąć od maja 2018 r. Obecnie za kontrolę samochodu osobowego płacimy 98 złotych (+1 złoty za ewidencję badania). Od maja 2018 cena badania  miała wzrosnąć i  wynosić 126 złotych za samochód osobowy.

Drożej mieliśmy zapłacić za przegląd auta z instalacją gazową. Obecnie jest to 162 zł: cena zawiera regularną opłatę za przegląd czyli 98 zł, 1 zł za ewidencję badania, a oprócz tego 63 zł za badania specjalistyczne instalacji gazowej.

Z informacji uzyskanych od Ministerstwa Infrastruktury po publikacji niniejszej informacji wynika jednak, że aktualny projekt ustawy, który 14 marca trafił do Komisji Prawniczej, nie zawiera informacji o podwyżce ceny za przegląd.

UWAGA! Auta na gaz, niezależnie od wieku, muszą przechodzić badania co rok. Na badanie oprócz dowodu rejestracyjnego należy zabrać ze sobą świadectwo legalizacji montażu instalacji gazowej oraz świadectwo legalizacji zbiornika gazowego.

Drożej za przegląd po terminie!

Przegląd samochodu. w 2018 r.

Jeśli przegląd wykonujemy po 30 dniach od terminu ważności ostatniego badania, zapłacimy podwójną stawkę, ryzykujemy też spory (500 zł) mandat. Co istotne, autem bez ważnego przeglądu, nie mamy prawa poruszać się po drodze publicznej. Jeśli dojdzie do wypadku, możemy mieć również problem z ubezpieczycielem.

Jeśli spowodujemy wypadek autem be ważnego przeglądu, możemy mieć problem z ubezpieczycielem. Co prawda wypłaci on odszkodowania poszkodowanym, ale może wystąpić z regresem i żądać od nas zwrotu wypłaconych środków. W tym wypadku musi jednak udowodnić, że stan techniczny pojazdu bezpośrednio przyczynił się do zdarzenia.

Przemysław Pepla, ekspert Mfind.pl

Brak przeglądu a ubezpieczenie OC i AC. Czy grozi Ci tylko mandat?

Jak brak przeglądu wpływa na wypłatę odszkodowania w ramach OC i AC? Sprawdź, czy policja może wystawić mandat za jazdę bez przeglądu.

Mfind - najszybciej rosnącą porównywarką cen ubezpieczeń w Polsce! - Biuro Prasowe porównywarki OC/AC mfind.pl

Do 2020 roku, większość ubezpieczeń będzie sprzedawana przez internet. Oznacza to, że same ubezpieczenia komunikacyjne sprzedawane tym kanałem, wygenerują potencjał około 10 milionów polis i ponad 10 miliardów zebranej składki. To olbrzymi rynek, który stale rośnie!

mfind przeglad2-01.png