Cena czyni cuda? Jak Polacy kupują ubezpieczenie OC?

Ceny ubezpieczenia OC wzrosły w ostatnim roku o około 22 %. Różnica jest na tyle odczuwalna, że większość kupujących szuka przede wszystkim najtańszej oferty na OC. Na co jeszcze zwracamy uwagę?

W tym roku najdrożej za OC płacą mieszkańcy Warszawy i Wrocławia (średnio 1513 i 1428 zł), a kwota składki prawie wszędzie przewyższa 1000 zł.

To spory wydatek, zwłaszcza, że jeszcze rok temu w wielu miejscach średnia kwota składki na OC oscylowała w okolicy 800 – 900 zł.

Trudno się więc dziwić, że wśród prawie 1000 ankietowanych przez mfind.pl konsumentów, około 85 % deklaruje, że najważniejszym czynnikiem przy wyborze ubezpieczenia jest dla nich cena*.

Jak Polacy wybierają OC?

Ubezpieczenia to dla wielu z nas temat dość skomplikowany, dlatego klienci doceniają doradztwo i fachową pomoc przy zakupie ubezpieczenia. Chętnie korzystamy z pomocy agenta i call center, ale uczymy się także porównywać oferty przez Internet, korzystając w razie potrzeby ze wsparcia doradcy, który wyjaśnia niejasności i pomaga podjąć dobrą decyzję.

W sytuacji, w której to cena jest podstawowym kryterium wyboru, porównywanie ofert i zakup za pośrednictwem serwisów online wydaje się być oczywistym wyborem, zwłaszcza że coraz chętniej stawiamy na udogodnienia przy zakupie, takie jak możliwość płatności kartą czy szansa załatwienia sprawy w czasie weekendu, poza godzinami pracy standardowych agencji.

Przywiązani do tradycji?

Polak od zawsze ma ubezpieczenie w PZU, zaprzyjaźnioną agentkę w okolicy spożywczego, a do zmiany podchodzi nieufnie? Ze wspomnianych badań ankietowych wynika, że nie jesteśmy wcale takimi tradycjonalistami, jak mogłoby się wydawać i że także w obszarze usług finansowych i ubezpieczeń, podążamy za nowoczesnością – mówi Ewa Olczak, Customer Success Manager w Mfind.

Co prawda niewielka (około 6%) część konsumentów deklaruje przywiązanie do oferty konkretnego ubezpieczyciela, znajomego agenta, czy niechęć do zmiany, wypowiadania umowy i nadmiernych formalności z tym związanych, ale w sytuacji gdy uzyskamy konkurencyjną cenę, jesteśmy skłonni do podjęcia koniecznego wysiłku i wyboru opcji korzystniejszej pod względem ekonomicznym i użytkowym. W całym tym procesie pomaga zresztą wykwalifikowany doradcą – dodaje.

Co z OC w 2018?

Zmiany w cenach OC nadal są możliwe, ale wzrosty nie powinny być już tak spektakularne jak w latach ubiegłych. Nie oznacza to jednak, że możemy spać spokojnie. Z pewnością warto nadal porównywać ceny i uważnie sprawdzać oferty ubezpieczycieli, ponieważ propozycje poszczególnych towarzystw mogą różnić się na tyle znacząco, że wybierając tańszą ofertę ubezpieczenia OC, mimo trendów zwyżkowych, zupełnie nie odczujemy podwyżki, a nawet zapłacimy mniej niż w latach poprzednich.

*Badanie ankietowe zostało wykonane przez mfind.pl w okresie: październik 2017 i objęło 1000 kierowców zainteresowanych lub kupujących ubezpieczenie za pomocą porównywarki mfind.
Koniec z podwyżkami cen OC? Ile zapłacimy za ubezpieczenie auta w 2018 roku? - Biuro Prasowe porównywarki OC/AC mfind.pl

Z najnowszego raportu porównywarki OC/AC mfind.pl wynika, że od stycznia 2017 roku do pierwszych dni roku 2018, średnie ceny obowiązkowych ubezpieczeń OC wzrosły zaledwie o 0,4%. Różnica w wysokości składki między najdroższą, a najtańszą ofertą dla tego samego kierowcy wynosi ponad 400 złotych!

Całość procesu wyboru i zakupu polisy możliwa jest przez internet, klienci mogą skorzystać także z pomocy wykwalifikowanego doradcy.Mfind to także świetny standard obsługi klienta - aż 98 % klientów poleca Mfind.

Jak Polacy kupują OC - informacja prasowa.docx

docx | 29,7 KB