Jak przygotować auto do zimy?

Zima stanowi prawdziwe wyzwanie dla kierowców i ich samochodów. Choć nasze auta są wyposażone w coraz to nowsze systemy bezpieczeństwa, wciąż wymagają odpowiedniego przygotowania z naszej strony. Eksperci porównywarki OC/AC mfind.pl podpowiadają, o czym należy pamiętać, aby zimą uniknąć przykrych niespodzianek na drodze.

Ograniczona widoczność, śliska nawierzchnia, nieustanna wilgoć, a także środki chemiczne, którymi posypywane są drogi. Zima to zdecydowanie najtrudniejsza część roku pod względem eksploatacji samochodu. Ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i serwisowi możemy zapewnić sobie spokój. Jak zatem przygotować nasze auto do zimy?

Opony

Wymiana opon na zimowe to absolutna podstawa. Ogumienie w naszym samochodzie to jedyny element, który ma bezpośrednią styczność z nawierzchnią. Pojawia się jednak pytanie, kiedy najlepiej zamontować w aucie zimówki? Wbrew powszechnej opinii, nie warto czekać do ostatniej chwili na opady śniegu. Jeśli średnia temperatura powietrza spadnie poniżej 7 stopni Celsjusza, powinniśmy zmienić już ogumienie na zimowe - bez względu na to, czy na ulicach zalega biały puch.

Hamulce

Zaraz po oponach, to jeden z najważniejszych systemów w aucie odpowiadających za bezpieczeństwo. Dlatego tak ważne jest, by cały układ był sprawny. Aby zapewnić sobie spokój, przygotowując auto do zimy koniecznie sprawdź stan klocków i tarcz lub okładzin oraz bębnów. Nie zapomnij też o przewodach hamulcowych. Zdarza się, że wraz z upływem lat ulegają one korozji, a nawet najmniejsza usterka układu hamulcowego to ogromne zagrożenie na drodze.

Płyny eksploatacyjne

Przed sezonem zimowym konieczne jest skontrolowanie stanu wszystkich płynów eksploatacyjnych. - Zanim nadejdą mrozy, szczególnie ważne jest sprawdzenie temperatury zamarzania płynu chłodniczego – radzi Łukasz Leus, ekspert kalkulatora OC mfind.pl - Jeśli okaże się ona zbyt wysoka, płyn może ulec zamarznięciu już pierwszej mroźnej nocy - co może skończyć się poważną awarią silnika. Aby tego uniknąć, warto wymienić płyn na nowy lub obniżyć jego temperaturę poprzez dolanie odpowiedniego koncentratu – dodaje.

Przy okazji wizyty w warsztacie, skontroluj także płyn hamulcowy. Ten z kolei chłonie wilgoć, przez co z czasem traci swoje pierwotne właściwości. Efektem będzie pogorszenie sprawności hamulców i wydłużenie drogi hamowania. W większości warsztatów, taką kontrolę możemy przeprowadzić bezpłatnie. Na koniec nie zapomnij o wymianie płynu do spryskiwaczy na zimowy.

Akumulator

Akumulator to w czasie zimy jeden z najbardziej obciążonych elementów w samochodzie. Najczęściej przypominamy sobie o jego istnieniu dopiero w momencie, gdy nasz pojazd odmawia posłuszeństwa i nie chce odpalić. Ale można temu zapobiec. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, warto wcześniej zlecić warsztatowi wykonanie testu akumulatora, który pozwoli nam sprawdzić, czy wymaga on wymiany. Przy okazji warto także zmierzyć efektywność ładowania akumulatora przy włączonym silniku.

Świece żarowe w silnikach Diesla

Auta z silnikiem wysokoprężnym (Diesla), są szczególnie wrażliwe na niskie temperatury. Kłopoty z porannym uruchomieniem jednostki napędowej mogą wynikać m.in. z powodu wyeksploatowanych świec żarowych. W niektórych modelach samochodów, na desce rozdzielczej zapala się dodatkowo kontrolka awarii układu podgrzewania świec – jest to sygnał, że wizyta u mechanika jest nieunikniona, a świece żarowe nadają się tylko do wymiany.

Wycieraczki

Niby drobiazg, o którym często zapominamy, a który ma ogromne znaczenie. Wycieraczki szyb to często pomijany detal w wyposażeniu samochodu. Wychodzimy z założenia, że póki działają, nie jest konieczna ich wymiana. Jeśli jednak zauważysz, że zaczynają one zostawiać smugi lub wręcz rozmazywać wilgoć na szybie oznacza to, że ich pióra są już zużyte. Przyjmuje się, że aby zapewnić odpowiednią efektywność wycieraczek samochodowych, powinno się je wymieniać dwa razy w roku. Zbliżająca się zima to świetna okazja do ich wymiany – najbliższe miesiące to czas, w którym używamy ich najczęściej.

Nadwozie

Na sam koniec zostawiamy kwestie pielęgnacyjne. Wizyta na myjni to za mało. W ramach przygotowań auta do sezonu zimowego, oprócz mycia pojazdu, warto zdecydować się na woskowanie karoserii, które w znacznym stopniu ochroni ją przed szkodliwym działaniem soli drogowej. Jest to też dobra okazja do usunięcia drobnych ognisk korozji. Warto się tym zająć jeszcze przed zimą. W przeciwnym razie, wiosną mogą nas czekać spore wydatki związane z naprawą powłoki lakierniczej naszego auta.
przygotowanie-auta-do-zimy.png

Całość procesu wyboru i zakupu polisy możliwa jest przez internet, klienci mogą skorzystać także z pomocy wykwalifikowanego doradcy.Mfind to także świetny standard obsługi klienta - aż 98 % klientów poleca Mfind.

przygotowanie-auta-do-zimy.png

Przygotowanie auta do zimy - in.docx

docx | 538 KB

Cena czyni cuda? Jak Polacy kupują ubezpieczenie OC?

Ceny ubezpieczenia OC wzrosły w ostatnim roku o około 22 %. Różnica jest na tyle odczuwalna, że większość kupujących szuka przede wszystkim najtańszej oferty na OC. Na co jeszcze zwracamy uwagę?