6 sposobów na oszczędne święta: Jak się nie zrujnować na Boże Narodzenie?

Po świątecznym szaleństwie, większość z nas kończy z debetem. Boże Narodzenie to oczywiście nie jest idealny czas na liczenie każdej złotówki, ale wydawać można również z głową. Oszczędne święta są możliwe i realne -  ważne aby nie czekać z przygotowaniami i planowaniem do ostatniej chwili.

Centra handlowe już na początku listopada wypełniają się choinkami i bożonarodzeniowym klimatem. Tuż po nich pojawiają się świąteczne promocje pełne okazyjnych cen. Chwytające za serce reklamy sprawiają, że gotówka płynie z naszego portfela szerokim strumieniem. Z roku na rok, coraz większe sumy wydajemy na prezenty. Nie żałujemy też pieniędzy na organizację Bożego Narodzenia – musi być dużo i smacznie. Czy jest sposób, by udane święta nie oznaczały pustego konta? Oto nasze rady.

Nie przesadzaj z ilością jedzenia

Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 52 kilogramy jedzenia – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2017”, przygotowanego przez Federację Banków Żywności. W ten sposób każdy z nas marnuje każdego roku nawet 600 złotych, co przy kilkuosobowej rodzinie daje naprawdę pokaźną sumę. Dlaczego wyrzucamy? Zazwyczaj z powodu przekroczonego terminu ważności, skąd prosty wniosek, że po prostu kupujemy za dużo. Dlatego nie daj się ponieść podczas przedświątecznych zakupów i dobrze zaplanuj potrzebną ilość jedzenia. Najpierw ustal menu, potem spisz potrzebne produkty, a do sklepu idź z listą. Pamiętaj, że Boże Narodzenie trwa trzy dni, więc nie rób zapasów na cały miesiąc.

Zrób listę prezentów

Dobrze przemyśl, co chcesz dać w prezencie swoim najbliższym. Jeśli trzeba, podpytaj, o czym marzą członkowie Twojej rodziny, bo nietrafiony prezent to zmarnowane pieniądze, czas i miejsce w domu. Gdy lista podarunków będzie gotowa, dopiero przystępuj do zakupów. Pójście do centrum handlowego z myślą „może wpadnie mi w oko coś dla cioci Stasi i kuzynki Wioli” to wchodzenie wprost do paszczy lwa i ryzyko wydania dużej sumy. Jeśli mimo wysiłków nie masz pomysłu na prezent, daj kartę podarunkową (określona kwota do wykorzystania w danym sklepie). Zachowuj paragony –  nietrafiony kolor czy rozmiar zawsze można wymienić.

Kupuj w internecie

Prawie połowa Polaków kupuje świąteczne prezenty przez internet – wynika z raportu „Zakupy świąteczne 2017”, przygotowanego przez Deloitte.  Jeśli jeszcze nie należysz do tej grupy, zmień to jak najszybciej. Powodów jest co najmniej kilka – możesz na chłodno wybrać konkretny produkt, porównać ze sobą parametry kilku wersji, poczytać internetowe opinie. Możesz też skorzystać z internetowej porównywarki cen i zaoszczędzić w ten sposób sporą sumę! Nie musisz tez przedzierać się przez galerie handlowe – zatłoczone i pełne pokus. To wielki plus zakupów w internecie!

NASZA RADA: Myśląc o oszczędnościach i o sprawach do załatwienia przed świętami, sprawdź, czy w tym okresie nie kończy się okres ważności Twojego OC/AC. Ofertę na nową polisę również znajdziesz w Internecie. UWAGA! Nie licz na pobłażliwość UFG czy Policji –  polisę trzeba mieć ZAWSZE –  i niestety święta nie zwalniają od jej posiadania!

Zrzucaj się na prezenty, dziel wydatkami

Jeśli w Twoim budżecie prezentowym dla mamy czy babci mieści się tylko nieprzydatny drobiazg, zorganizuj naradę z pozostałymi członkami rodziny. Może wymyślicie większy prezent, na który wspólnie się złożycie? To optymalne rozwiązanie i dla obdarowujących, i dla obdarowywanych. Prezenty można także wykonać samodzielnie.

Kupuj z wyprzedzeniem

Twój budżet dużo lżej zniesie wydatki rozłożone w czasie, a ty nie będziesz mieć poczucia oszołomienia, które zwykle towarzyszy każdemu przed Bożym Narodzeniem. O prezentach możesz zacząć myśleć już w październiku i powoli kolekcjonować podarunki. Jeśli w tym roku już na to za późno, śledź promocje i wyprzedaże – w ten sposób okazyjnie kupisz sprzęt AGD, dziecięce zabawki czy książki. Wiele firm zaczyna rozprzedaż już w grudniu.
Nie zostawiaj zakupów na ostatnią chwilę – presja czasu to największy wróg oszczędnych!

Uważaj na świąteczne promocje!
6 sposobów na oszczędne święta - infografika.jpeg

Zanim w euforii wrzucisz dany towar do koszyka sądząc, że nie wolno ci przepuścić takiej okazji, zastanów się dwa razy i zadaj sobie kilka pytań -   Czy naprawdę potrzebujesz tej rzeczy? Czy sprawi ona radość komuś z twoich bliskich? Czy możesz sobie na nią pozwolić? Czy jest warta sumy, którą trzeba za nią zapłacić? Wreszcie – czy cena rzeczywiście jest promocyjna? Wielu sprzedawców podnosi ceny w okresie przedświątecznym, by potem obniżyć je w ramach promocji. Niektórzy dodają tylko etykietę „okazja”, wcale nie zmieniając cen. Internetowa porównywarka cen niczym dobra wróżka, powie Ci prawdę.

Karolina Gujda

Bądź czujny i nie daj się zwariować!  Wesołych Świąt i płynności finansowej w Nowym Roku!

6 sposobów na oszczędne święta - infografika.jpeg

6 sposobów na oszczędne święta .docx