Jak bezpiecznie przewozić dziecko zimą? 7 grzechów głównych rodziców

Według danych ONZ rocznie na świecie w wypadkach ginie prawie 200 tys. dzieci. To takjakby każdego dnia znikała jedna spora szkoła. Jak potwierdza Policja, w statystykachbezpieczeństwa drogowego Polska nie wypada najlepiej –  dochodzi u nas do wieluwypadków, w których poszkodowane są również dzieci, a wskaźnik zagrożenia dla grupywiekowej do lat 16, był u nas w ubiegłych latach o ponad 50% wyższy niż średnio w UniiEuropejskiej. Nie są to optymistyczne informacje, zwłaszcza że wielu tragediom można zpowodzeniem zapobiec.

7 grzechów głównych rodziców

Już niebawem ruszymy na święta, Sylwestra czy zimowe ferie. Czego nie robić, a o czym koniecznie powinniśmy pamiętać? Poniżej skrót informacji, a cały materiał znajdziecie Państwo tutaj.
1. Brak fotelika, lub źle dobrany fotelik

Pamiętaj! Grozi za to nie tylko mandat! Fotelik, który jest za mały, za duży albo po prostu zniszczony, nie powinien być użytkowany przez dziecko bo nie zapewnia należytego bezpieczeństwa. Bagatelizowanie tej kwestii to skrajna nieodpowiedzialność!

2. Złe montowanie fotelika

Nawet idealnie dobrany fotelik nie spełni swojej roli jeśli jest źle zamontowany. Warto poprosić o pomoc specjalistę lub przynajmniej dokładnie zapoznać się z instrukcją, obejrzeć film instruktażowy na youtube.

3. Przecenianie swoich umiejętności i wpływu na sytuację drogową

Niestety, nawet jeśli jesteś najlepszym kierowcą to i takim zdarzają się wypadki. Nawet Kubica wypadł z toru, a Ty z pewnością nie spędziłeś za kierownicą tylu godzin i nie opanowałeś techniki jazdy w takim stopniu. Nie tylko my powodujemy wypadki -  winna może być inna osoba -  co z tego skoro w wypadku ucierpi Twoje dziecko.

4. Przecenianie ochrony, którą daje auto

Bezpieczne auto jest istotne, ale w przypadku poważnych kolizji i popełnienia błędów, o których wyżej, nie ma większego znaczenia czym jedziesz. W tragicznym wypadku w okolicy Włoszczowej zginęła trójka dzieci -  przewożonych Volvo, które uchodzi za jedno z najbezpieczniejszych aut.

5. Nieprawidłowe, zwykle za luźne zapinanie pasów

Pas powinien być zapięty możliwie jak najciaśniej, tylko wtedy daje właściwą ochronę. Za luźno zapięte pasy, mogą powodować obrażenia wewnętrzne i wyślizgiwanie się z nich w czasie wypadku.

UWAGA!  Nie wolno zapinać pasów na zimową odzież wierzchnią! Zimowa kurtka powoduje ślizganie się pasu i sprawia, że nie daje on należytej ochrony! Jeśli wyruszasz w podróż, koniecznie nagrzej wcześniej samochód i umieść w nim dziecko bez kurtki -  ostatecznie w rozpiętej kurtce.

6. Bagatelizowanie zaleceń dotyczących zachowania w aucie

Najczęściej tych związanych z jedzeniem, piciem, albo używaniem w czasie jazdy potencjalnie niebezpiecznych przedmiotów. Zwykła kredka, przy gwałtownym hamowaniu może poważnie uszkodzić gałkę oczną, a zadławienia treścią pokarmową, mogą skończyć się równie tragicznie.

Nigdy nie wiemy co wydarzy się na drodze za 30 sekund.

7.  Nieprzestrzeganie zasad przewozu dzieci w krótkiej podróży

Nieważne czy jedziecie godzinę, dwie czy 5 minut. Zalecenia dotyczące konieczności używania pasów, fotelika czy sposobu jego montażu są identyczne w każdym przypadku. Wypadek może zdarzyć się za rogiem, w drodze do kościoła czy na rodzinne spotkanie.

Jak bezpieczenie przewozić dziecko - infografika mfind.pl.png

Nie ma wyjątków od myślenia o bezpieczeństwie! Wesołych Świąt i wyłącznie bezpiecznych podróży, życzy mfind.pl

mfind.pl

Całość procesu wyboru i zakupu polisy możliwa jest przez internet, klienci mogą skorzystać także z pomocy wykwalifikowanego doradcy.Mfind to także świetny standard obsługi klienta - aż 98 % klientów poleca Mfind.

W 2015 roku udziałowcem spółki mfind został fundusz Internet Ventures FIZ, którego współudziałowcami są Krajowy Fundusz Kapitałowy i MCI Capital. Wartość transakcji wyniosła 6 mln złotych, a pozyskane środki zostaną przeznaczone na rozwój serwisu. W 2016 roku porównywarka nawiązała strategiczną współpracę z Grupą Onet-RAS Polska, w ramach której mechanizmy kalkulatora OC i AC mfind pojawiły się w serwisach takich jak Onet Moto, Auto Świat i TopGear.

W tym samym roku mfind zostało nagrodzone Ekomersem – najważniejszą nagrodą w branży e-commerce.

Porównywarkę doceniono za najlepszą obsługę klientów w mediach społecznościowych.Porównywarka ubezpieczeń mfind.pl zapewnia użytkownikom oszczędność czasu i pieniędzy.

Jej kluczowym atutem jest dokładność porównania ofert. W serwisie mfind każdą polisę można kupić online, a wyliczona cena nie różni się od tej w towarzystwie ubezpieczeniowym. Porównywarka mfind dba również o bezpieczeństwo transakcji, które chroni certyfikat spełniający wymogi największych banków i ubezpieczycieli.

Więcej informacji www.mfind.pl

Jak bezpieczenie przewozić dziecko - infografika mfind.pl.png